Gotvach.bg»Съвети»На какви рецепти се слага индрише?

На какви рецепти се слага индрише?

Вълшебното индрише, познато още като мускатова чубрица или ароматно мушкато, е растение с нежен, сладък и леко лимонов аромат, което често се използва в традиционната българска кухня.

Макар и по-рядко срещано в съвременните рецепти, индришето се ползва в редица сладкарски и зимнини специалитети.

Тук ще разгледаме къде най-често се използва индрише като добавка в рецепта.

Домашни сладка и конфитюри

Индришето е класическа подправка за домашно приготвени сладка. Най-често индрише се добавя в сладко от кайсии, смокини, череши и дюли. Изпробвайте конфитюр със сливи и индрише и се насладете на блажено преживяване.

Цели листа или малки стръкчета се слагат по време на варенето, за да придадат аромат.

Някои домакини ги оставят и в бурканите за допълнителна наситеност на вкуса.

Компоти

Когато се добави индрише към домашни компоти, особено от дюли, сливи или ябълки, се получава краен резултат с ароматен завършек.

То придава свежест и домашна нотка, която напомня за вкуса от едно време.

Зимнина с индрише

В някои рецепти за домашни консерви като печени дюли с индрише или сливи в буркани, индришето се използва като ароматизатор. Слага се по едно листенце или стръкче във всеки буркан, точно преди затваряне.

Домашни десерти с индрише

Макар и по-рядко, индришето може да се използва за ароматизиране на плодови кремове, домашен грис с мляко и сладко, кексове и сладкиши и ошав с индрише, където се използват плодове.

Използват се както листата, така и малки цели стръкчета. Важно е да се добавя пестеливо – ароматът му е силен и лесно може да доминира. Най-добре е да се използва свежо, но може да се изсуши и съхранява в буркан за по-дълго време.

Прочетете също и за свойствата на отварата от индрише.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен