Gotvach.bg»Съвети»Как се прави ризото по венециански

Как се прави ризото по венециански

Как се прави ризото по венециански
Снимка: Yordanka Kovacheva

Когато чуем "ризото", често мислим за богато и ароматно ястие, изпълнено с вкус, структура и доза италианска страст.

А ако потърсим ризото с характер, вдъхновение и привкус на море – ще го намерим точно във Венеция.

Ризото по венециански е повече от рецепта – то е част от кулинарната култура на Лаго ди Венеция, място, където сушата среща морето, а ароматите се носят от каналите вместо от улиците. Това ризото е в прегръдката на традицията – деликатно, копринено и често приготвено с морски дарове, сепия или месни бульони, в зависимост от местния улов и сезон.

История и традиция

Ризото като кулинарна техника е родено в Северна Италия, а именно в Ломбардия и Венето, където оризът се отглежда още от Средновековието. Венеция, като търговски и морски център, съчетава местни традиции с ориенталски подправки и богатство от морски продукти.

Ризото по венециански е популярно в няколко разновидности, но най-емблематичното е със сепия и мастило от сепия – черно ризото с дълбок, умами вкус и драматичен външен вид. Друга разпространена версия включва скариди, миди или калмари.

Какво прави ризото венецианско

- Свежестта на продуктите – венецианската кухня разчита на това, което се предлага на местния пазар: морски дарове, прясно уловена сепия, артишок, грах.

- Лекота във вкуса – въпреки кремообразната текстура, ризото alla Veneziana е балансирано, ненатрапчиво, често без тежки сирена или сметана.

- Почит към оригинала – традицията повелява използването на качествен бульон, правилния сорт ориз и внимателно разбъркване, за да се освободи нишестето и да се постигне онази характерна гладкост.

Как се приготвя ризото по венециански

Основни съставки:

Арборио или карнароли ориз

Зехтин и масло

Бял лук или шалот

Бяло вино

Бульон (рибен или зеленчуков)

Морски дарове (сепия, калмари, скариди)

Мастило от сепия (за черната версия)

Сол, черен пипер

По желание – малко пармезан, но не е задължителен

Стъпки:

- В широк тиган или тенджера загрейте зехтин и сотирайте ситно нарязания лук до прозрачност;

- Добавете морските дарове (ако използвате сепия, я задушете до омекване) и гответе няколко минути;

- Добавете ориза и запържете за 1–2 минути, докато стане леко прозрачен.

- Деглазирайте с бяло вино и оставете да се изпари;

- Започнете постепенно да добавяте топлия бульон, черпак по черпак, като бъркате непрекъснато, докато оризът го поема;

- Приблизително 15–20 минути по-късно, когато оризът е ал денте, добавете мастилото от сепия (ако ползвате), сол и пипер;

- Свалете от котлона и добавете малко масло за допълнителен гланц и текстура. Разбъркайте финално.

С какво да го поднесем

Ризото по венециански е ястие, което не изисква компания, за да блести. Но за пълноценно изживяване може да се поднесе с чаша сухо бяло вино, леко охладено – например Совиньон блан или Пино гриджо. Хрупкав багет или домашен хляб също не са излишни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен