Gotvach.bg»Съвети»От коя част от пилето е филето?

От коя част от пилето е филето?

От коя част от пилето е филето?

Когато говорим за пилешко месо, едно от първите неща, които изникват в съзнанието, е именно пилешкото филе. То е популярно, обичано и използвано в безброй рецепти – от леки салати, до богати основни ястия. Но често възниква въпросът: от коя част на пилето е филето?

В тази статия ще разгледаме в детайли какво точно представлява пилешкото филе, откъде се взима, как се обработва и какви са неговите кулинарни и хранителни предимства.

Какво представлява пилешкото филе

Пилешкото филе е най-чистата и нежна част от месото на пилето. Това е чист мускул, без кости, кожа или мазнини в стандартната си форма, което го прави особено предпочитано за диетични режими и здравословно хранене.

Терминът „филе“ в кулинарията означава парче месо, изрязано, така че да е без кости и хрущяли. При пилето най-често става дума за филе от гърди, въпреки че има и други, по-малко известни „филета“, като вътрешното филе.

От коя част на пилето се взема филето

1. Пилешко филе от гърди – най-популярната форма

Когато някой каже „пилешко филе“, почти винаги става дума за месото, изрязано от гръдната част на пилето – по-точно от двете големи мускулни ленти, разположени от двете страни на гръдната кост. Това са гърдите на пилето, наричани още „бяло месо“.

Гърдите са големи, месести и сравнително бедни на мазнини. Когато се разрежат наполовина по дължина и се отделят от костта и кожата, получаваме точно това, което наричаме пилешко филе.

2. Вътрешно филе – малкото, скрито съкровище

По-малко известно, но също така важно, е така нареченото вътрешно филе (на английски: tenderloin). Това е малка и дълга и тънка част от месото, която се намира под основното филе – прикрепена от вътрешната страна към гръдната кост. Тази част е особено нежна и крехка поради по-слабото участие в движенията на пилето, което я прави подходяща за ястия, изискващи по-фина текстура.

Защо това месо е толкова предпочитано

1. Лесна обработка

Пилешкото филе е изключително лесно за готвене – не изисква почистване от кости или кожа, което го прави удобно за бързи ястия в натовареното ежедневие;

2. Ниско съдържание на мазнини

То е едно от най-диетичните меса – с малко калории и почти без мазнини, особено ако е приготвено без допълнително пържене.

3. Неутрален вкус

Филето има мек, нежен вкус, който лесно попива аромати от маринати, подправки и сосове. Това го прави универсално в кухнята;

4. Подходящо за деца и хора със стомашни проблеми

Заради липсата на мазнина и лесната смилаемост, то е препоръчвано в много хранителни режими – както при малки деца, така и при възрастни;

Как да изберем качествено пилешко филе

При избора на прясно пилешко филе обърнете внимание на:

- Цвят – свежото месо трябва да е бледорозово, без сиви или зеленикави оттенъци.

- Мирис – неутрален и лек, без кисел или остър аромат.

- Текстура – месото трябва да е стегнато и влажно, но не лепкаво.

- Дата на производство – винаги проверявайте срока на годност, особено ако месото е охладено.

При замразено филе проверете за наличие на ледени кристали (признак на повторно замразяване) и повредена опаковка.

Как се приготвя пилешко филе

Една от причините за популярността на пилешкото филе е неговата гъвкавост в кухнята. Ето някои от най-честите методи за приготвяне:

- Пилешко филе на тиган (соте или пържене) – за бърза вечеря, готово за 10–15 минути;

- Пилешко филе на скара – перфектно за лятото или диетични ястия;

- На фурна – особено вкусно с плънка, подправки или със зеленчуци;

- В сос – като част от ястия със сметана, домати, горчица или къри;

- Панирано пилешко филе – за класически „шницел“ или хрупкави хапки за децата.

Важно е да не се преготвя, защото може да стане сухо. Температурата в центъра на филето трябва да достигне около 74°C, за да е безопасно и все още сочно.

Има ли разлика между пилешко филе и гърди

Да и не. В кулинарен смисъл, когато гърдите са обезкостени и без кожа, те се наричат „филе“. Така че филето е обработена форма на пилешките гърди.

Пилешкото филе е един от най-предпочитаните и универсални продукти в кухнята – не само заради лекия вкус и лесната подготовка, но и заради своята хранителна стойност. Вече знаете, че се намира в гръдната част на пилето, а при правилна термична обработка може да бъде не само здравословно, но и изключително вкусно. Независимо дали го приготвяте на тиган, скара, фурна или в яхния – пилешкото филе ще ви даде основа за безброй вкусни рецепти с любимото пиле!

Вижте още как да махнете хормоните от купеното пиле, както и как да оформите пилешки пържоли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен