Gotvach.bg»Съвети»Защо чийзкейкът се напуква?

Защо чийзкейкът се напуква?

Защо чийзкейкът се напуква?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.

Чийзкейкът е един от онези десерти, които изглеждат прости, но носят в себе си много малки тънкости.

Един от най-често срещаните проблеми при печене на чийзкейк? Напуканата повърхност! Толкова си се старал, а той – красиво златист, но с пукнатина като каньон по средата.

Защо се случва това и как да го избегнеш?

Най-честите причини за напукан чийзкейк:

1. Препечен чийзкейк

Прекалено дългото печене или висока температура водят до свиване на крема, което причинява пукнатини по сладкиша. Центърът на чийзкейка трябва да е леко “желеобразен” при разклащане – той ще се стегне, докато изстива.

Съвет: Печи на ниска температура – около 150–160°C – и не превишавай препоръчаното време в рецептата.

2. Внезапна смяна на температурата

Изваждането на чийзкейка от фурната направо на плота кара повърхността му да се охлади рязко и да се свие. Това почти гарантира напукване.

Съвет: След изпичане изключи фурната, открехни вратичката и остави чийзкейка вътре още 30 минути. След това го прехвърли на стайна температура, преди да го сложиш в хладилника.

3. Сух въздух в печката

Когато печеш без водна баня (или с недостатъчно влага във фурната), чийзкейкът съхне и се напуква.

Съвет: Използвай водна баня – постави формата с чийзкейка в по-голяма тава с гореща вода. Или сложи тава с вода на долното ниво на фурната.

4. Прекалено разбиване на сместа

Когато сместа е прекалено разбита, в нея влиза много въздух. При печене този въздух се разширява и... чийзкейкът се пука.

Съвет: Разбърквай на ниска скорост – само докато продуктите се смесят. Използвай шпатула, а не миксер, ако искаш да си съвсем сигурен.

Как да прикриеш пукнатината, ако вече се е случила

Ако пукнатината е факт, не се отчайвай – има бързи козметични решения:

Покрий с сметана, малинов сос или разтопен шоколад.

Декорирай със свежи плодове.

Или просто нарежи на парчета вкусния чийзкейк, преди да го покажеш на гостите – така няма кой да разбере!

Вижте също как се прави перфектен американски чийзкейк, който се пече. А знаете ли защо чийзкейкът с боровинки е такава класика?

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен