Gotvach.bg»Съвети»Колко време се вари агнешка главичка?

Колко време се вари агнешка главичка?

Агнешката главичка е едно от онези ястия, които разпалват както кулинарното въображение, така и чувството за носталгия към старите традиции.

В българската кухня тя заема особено място – често приготвяна за Великден, Гергьовден или други специални поводи, тази част от агнето съчетава неповторим вкус с висока хранителна стойност.

Въпросът „Колко време се вари агнешка главичка?“ изглежда прост, но отговорът му зависи от редица фактори – размер, начин на обработка, желан резултат и дори рецепта. В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, ако сте решили да приготвите агнешка главичка като истински майстор.

Агнешката главичка включва черепа, обикновено с езика, мозъка, очите и понякога част от шията. Тя съдържа много желатин и съединителна тъкан, което я прави изключително подходяща за бавно готвене – резултатът е меко, сочно месо и плътен, ароматен бульон. Частите, които се консумират, включват:

- Месото по бузите и около челюстта;

- агнешкият език;

- агнешки мозък - ако не е предварително отстранен;

- Очните мускули -деликатес за някои.

Подготовка преди варене

Преди самото варене, главичката трябва да бъде добре почистена. Обикновено от месарски магазин тя идва вече обработена – разсечена на две и без вълна. Въпреки това:

Измийте добре главичката под течаща студена вода, като обърнете внимание на всички кухини.

При желание, можете да отстраните мозъка (особено ако ще го използвате по отделна рецепта).

Ако езикът е включен, може да го извадите след варене за по-лесно белене.

Накисването за 1-2 часа в студена вода с малко оцет ще помогне за извличане на кръвта и ще направи бульона по-чист.

Колко време се вари агнешка главичка

Време за варене в тенджера на котлон:

- Обикновена тенджера: 90 до 120 минути;

- Тенджера под налягане: 35 до 50 минути.

Времето за варене зависи от:

- Размерът на главичката – по-големите екземпляри изискват повече време;

- Температурата на водата – ако се постави в студена вода и се загрява бавно, процесът ще е по-дълъг, но резултатът – по-вкусен;

- Целта на варенето – дали ще използвате месото за агнешката супа, яхния или ще го печете допълнително.

Тънкости при варене

Ароматизиране на бульона

Добавете следните съставки във водата:

Сол, но умерено, тъй като ще редуцирате бульона)

Дафинов лист

Черен пипер на зърна

Целина, морков, лук, магданоз

Няколко скилидки чесън

Така не само месото ще стане по-ароматно, но ще получите и чудесен бульон, подходящ за супи или ризото;

Пенене

Когато главичката започне да ври, ще се образува пяна.

Задължително я обирайте с решетъчна лъжица, за да не стане бульонът мътен и тежък на вкус.

Как да разберем, че е готова

Готовността на агнешката главичка се познава по няколко признака:

- Месото се отделя лесно от костта при леко натискване с вилица;

- Езикът е омекнал и кожичката му се бели лесно;

- Бульонът е ясен, с наситен аромат;

- Мозъкът е стегнал, но остава кремообразен.

Какво да правим с готовата главичка

Класически варен вариант: Извадете месото, нарежете го и поднесете с лимон, сол, черен пипер и малко от бульона. Чудесно върви със свежа салата и домашен хляб.

Запечена агнешка главичка: След варенето, подредете половинките в тава, подправете с чесън, масло и чубрица, и запечете на висока температура за 15–20 минути до златиста коричка.

Агнешка чорба: Използвайте бульона и месото за приготвяне на супа с ориз, фиде или зеленчуци. Сгъстете с яйце и кисело мляко за по-богат вкус.

Агнешки мозък по селски: Мозъкът, отделен след варене, може да се запържи с лук и яйца, или да се приготви с масло и чесън.

Съхранение и безопасност

Сварената главичка може да се съхранява в хладилник до 3 дни.

Бульонът може да се замрази в бурканчета и използва по-късно за супи и сосове.

Никога не оставяйте сурова главичка на стайна температура за дълго – разваля се бързо.

Агнешката главичка може да изглежда като предизвикателство за съвременния готвач, но с малко внимание и правилен подход ще получите невероятно вкусно ястие, което напомня за корените на българската традиционна кухня. Варенето ѝ отнема между 90 и 120 минути, но резултатът си заслужава всяка минута. Независимо дали я сервирате на празничната трапеза, или просто искате да опитате нещо ново и различно – това е ястие, което оставя спомен.

Вижте още кои са подправките за агнешка главичка, както и съвети за готвене на агнешка главичка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен