Gotvach.bg»Съвети»Защо е необходимо да си изплакваме устата след ядене?

Защо е необходимо да си изплакваме устата след ядене?

Elena TodorovaElena Todorova
Иноватор
51
Защо е необходимо да си изплакваме устата след ядене?

Всеки ден се храним и консумираме различни храни и напитки, които оказват влияние върху здравето на нашите зъби и устна кухина. Един от най-простите, но същевременно изключително важни навици, който често пренебрегваме, е изплакването на устата след ядене. В тази статия ще разгледаме причините защо е необходимо да си изплакваме устата и как това може да ни помогне да запазим здрава усмивка.

Намалява киселинното ниво и предпазва емайла

След като похапнем или пийнем нещо кисело или сладко, нивата на киселини в устата се покачват. Тези киселини могат да разяждат зъбния емайл . Това създава по-голям риск за развитието на кариеси и увеличава тяхната чувствителност.

Изплакването с вода след ядене помага да се неутрализира киселинната среда и да се премахнат остатъците от храна. Така се защитава емайла и се създава по-благоприятна среда за здравето на зъбите.

Премахва остатъците от храна

Задържаните между зъбите частици храна са отлична среда за размножаване на бактерии, които създават благоприятна среда за образуването на киселини. Тези киселини увреждат емайла и могат да доведат до появата на кариеси.

Изплакването с обикновена вода или с вода за уста след хранене премахва голяма част от остатъците и намалява риска от развитие на бактерии и образуване на плака.

Предотвратява появата на зъбен камък и зъбна плака

Когато остатъците от храна стоят дълго време в устата, те подпомагат образуването на зъбна плака, която атакува емайла и води до образуването на зъбен камък.

Редовното изплакване или почистване спомага за премахване на плаката и поддържа устната кухина чиста.

Освежава дъха

Остатъците от храна, особено сладките, сиренето и месните продукти, могат да причинят неприятен дъх. Изплакването помага да се елиминират тези остатъци и да се поддържа свежестта в устата.

Помага при чувствителни зъби и възпаления

За хора с чувствителност или възпаления в устната кухина, изплакването с специални антисептични разтвори или солеви разтвори може да облекчи дискомфорта и да ускори оздравителния процес.

Как да си изплакваме зъбите правилно?

Използвайте чиста вода: След ядене изплакнете устата си с една чаша чиста вода.

Добавете сол: За допълнителна дезинфекция, можете да разтворите малко сол във вода и да изплакнете.

Използвайте вода за уста: Антисептични или флуоридни орални разтвори, особено ако страдате от зъбна чувствителност или възпаления.

Не пренебрегвайте: Изплакването не замества почистването с четка и конец за зъби, а е допълнителна мярка за грижата.

Изплакването на устата след ядене е важна стъпка за поддържане на здрави зъби и устна кухина. То не само намалява киселините и остатъците от храна, но и предпазва от кариеси, плака и неприятен дъх. Занимавайте се със този навик редовно, за да запазите усмивката си.

Вижте също кои са най-вредните за зъбите храни и разберете кои храни оцветяват зъбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен