Как се маринова заек?

Как се маринова заек?
Снимка: gotvach.bg

Заешкото месо е изключително вкусно и полезно. То е рекордьор по съдържание на белтъчини - цели 22 процента. За сравнение само ще споменем, че белтъчините в свинското месо са 13.8 процента, в говеждото - 10 процента, а в пилешкото 19 процента.

Заешкото месо превъзхожда останалите видове меса и по друг показател - по степентта на усвояване на белтъчините от организма, която при заешкото достига до 90 процента.

Въпреки всичко казано дотук, ястията със заешко месо не присъстват толкова често на трапезата ни, колкото например ястията със свинско месо. Това се дължи не толкова на финансови причини, колкото на притесненията на домакините, че ще объркат нещо при готвене и месото на заека ще стане сухо и безвкусно.

Заешкото месо става изключително вкусно и крехко, ако преди това се маринова. Заекът се маринова сравнително лесно. Независимо дали сте си закупили питомен заек от магазина или планирате да сготвите див заек, е добре месото да се маринова за една нощ в специална марината. Може да мариновате заека цял или нарязан на порционни парчета.

Една от предпочитаните маринати за заек се приготвя с червен пипер, черен пипер, дафинов лист, естрагон, целина, бахар, моркови, чесън, сол, оцет и вино. Заекът се натрива с подправките и се залива със смес от оцет и вино в съотношение 1:1.

Може да намажете заека обилно с мед и да оставите да престои поне 12 часа, след което да приготвите от него Заек задушен в пръстен гювеч или Коледен заек със сметанов сос.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати