Уискито вдига или сваля кръвното?

Уискито вдига или сваля кръвното?

Често може да чуете, че употребата на алкохол не е препоръчителна, дори забранена и т.н., но няма хубаво парти, без порядъчно количество твърд алкохол. Всъщност, ако сте от онези хора, които пият при специални случаи, то със сигурност уискито е един от най-добрите алкохоли, които може да консумирате.

И ако имате високо кръвно и се чудите дали уискито вдига или сваля кръвното, то отговорът е ДА. Точно така - отговорът е Да и на двата въпроса.

В малки количества уискито, както и всеки друг твърд алкохол свалят кръвното. Поемането им в дози до около 30-40 г дневно (не всеки ден все пак) подпомага отпускането на стените на артериите, улеснява кръвотока, а оттам и намалява кръвното налягане.

Но полезните свойства на уискито се наблюдават само когато се приема в малки количества. Когато чаша или две уиски след работа станат всекидневие, то тогава алкохолът не само, че няма да свали кръвното ви, но и ще го повиши.

Доказано е, че големите количества алкохол водят до трайно покачване на кръвното налягане. След първоначалното отпускане на стените на кръвоносните съдове, с повишаване на концентрацията на алкохол в тъканите, те се свиват.

Освен това редовната консумация на алкохол води до повишаване на теглото, също влияе негативно и върху другите органи в човешкото тяло.

Или както би казал швейцарският лекар Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, известен с псевдонима си Парацелс - Всичко е отрова, всичко е лекарство, едното и другото се определят от дозата.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати