gotvach.bg»Съвети»Как се суши пастърма в домашни условия?

Как се суши пастърма в домашни условия?

MarianeMariane
Джедай
2559575k

Пастърмата е перфектното мезе за вино, за бира, че дори и за люта домашна ракия. Разбира се, пастърмата в магазина е хубава, но нищо не може да се сравни с домашно приготвената пастърма от телешко или свинско месце.

А добрата новина за всички любители на вълчите мезета е, че никак не е трудно да се приготви и изсуши пастърма в домашни условия - трябват ви само прясно месо, морска сол и подправки на вкус.

След като отстраните всички ципи и тлъстини от месото го сложете в съд със сол, така че солта да го покрие от всички страни и оставете в хладилник между 18 и 36 часа. Следва обезсоляването на месото, което се прави, като се накисне в чиста студена вода и се държи там горе-долу колкото е стояло и в солта.

Остава само да го подсушите и подправите с любимите си подправки.

Последната и най-отговорна фаза е сушенето на пастърма в домашни условия, която си има своите тънкости. На първо място ви трябва голяма игла и обущарски конец.

Месото се пробива в единия край, промушва се конеца и се прави примка, която да е достатъчно голяма, за да може да се закачи на пирон.

Най-добре е домашно приготвената пастърма да се суши на сухо и проветриво място, при постоянна температура около 10 градуса. С други думи идеални за целта са мазета, тавани или остъклени балкони.

Времето за сушене на домашната пастърма варира и може да е около 10-15 дни, като не бива в никакъв случай да остава повече от 15 дни, за да не стане прекалено суха. След това тя се прибира в найлонов плик и се съхранява в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати