Може ли да отглеждаме фъстъци в домашни условия?

Може ли да отглеждаме фъстъци в домашни условия?
Снимка: gotvach.bg

strongКазват, че да държиш в шепата си фъстъци, е като да държиш в нея здравето си. Наричаните от мнозина земни орехи са част от семейство бобови и всъщност са много по-близки роднини с фасула, нахута и граха, отколкото с други ядки, като бадеми и лешници.

Във фъстъците се съдържа цял набор от витамини, A,D,E,PP и др, те са богати на уникални аминокиселини и растителни мазнини - биотин, микроелементи и др.

Разбира се, колкото и да са полезни, с тях не бива да се прекалява, защото освен много полезни, са и много калорични. Само в 100г от тях се съдържет 548 ккал. Една трета от фъстъка се състои от белтъчини, има също и мазнини, като почти напълно липсва холестерин.

Редица лекари препоръчват ежедневната консумация на малки количества фъстъци, като профилактика срещу диабет, за нормализиране на кръвното налягане, ускоряване на обменните процеси в организма и намаляване на риска от възникване на инфаркт.

Затова и редица запалени градинари се питат възможно ли е да отглеждаме фъстъци в домашни условия.

За съжаление отговорът на този въпрос е НЕ. Фъстъците не са подходящи за отглеждане в домашни условия, заради спецификата при развъждането им.

Като типична южна култура фъстъците са капризни не само по отношение на температурата, но и състава и вида на почвата.

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!