Има ли странични ефекти от приема на мечо грозде?

Има ли странични ефекти от приема на мечо грозде?
Снимка: gotvach.bg

Мечо грозде е популярното наименование на билката Arctostaphylos Uva-Ursi и често е първото средство за лечение на инфекции на пикочните пътища, за което се сещаме при първите им симптоми. Но е важно да уточним, че тази билка може да бъде колкото полезна, толкова и опасна.

Според специалистите Мечо грозде не трябва да се приема за по-дълъг период от седем дни, заради потенциалните опасности за здравето, които крие.

Червените плодове на билката, които наподобяват гроздови зърна, както и нейните листа имат изразено антисептично и антибиотично въздействие върху инфекции на пикочните пътища и в частност при бъбречни инфекции, като въздействието им се допълва от лекия обезводняващ ефект. Това се дължи на активното вещество арбутин, което е дериват на хидрохинина.

Въпреки че в близкото минало екстрактът от Мечо грозде е приеман за безопасен, това важи само ако се взема в препоръчителните дози и то за минимален период от време - седмица до 10 дни.

При неправилна или по-продължителна употреба могат да се проявят някои странични ефекти от приема на Мечо грозде. Освен редки алергични реакции, един от най-честите странични ефекти от приема на Мечо грозде е обезцветяването на урината или обратното - нейното насищане със зеленикави пигменти.

Други странични ефекти от приема на Мечо грозде са гадене, шум в ушите и дори увреждане на зрителните пигменти и постоянна слепота при прием в продължение на месеци.

Мечо грозде не бива да се приема от хора, които страдат от чернодробни заболявания, бременни и кърмещи жени.

Препоръчителната дневна доза варира от 400 до 800 мг арбутин на ден, която се съдържа в 2 до 4 грама сух екстракт от растението. При доза от над 5 грама арбутин дневно или 30 грама сух екстракт на ден, съществува реална опасност за здравето и живота.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати