Как се прави квасен хляб?

Как се прави квасен хляб?

Мнозина от нас си спомнят детските години, когато за някой от големите християнски празници у дома се месеше вкусен квасен хляб. И до ден днешен ароматът квасен хляб ни връща към най-хубавите години от живота ни.

Къде е тайната и как точно се приготвя квасен хляб, се питат мнозина, които не разполагат с точната рецепта.

Квасен хляб се приготвя с помощта на домашен хляб. В него не се слага купена от магазина мая или сода бикарбонат. Прави се само с помощта на естествените ферменти и затова е толкова вкусен.

За приготвянето на кваса са ви необходими 100 г брашно, 1 с.л. пшеничени трици и чиста (изворна) вода. Продуктите се разбъркват добре в стъклен или керамичен съд с дървена лъжица и се оставят на стайна температура поне за едно денонощие.

На следващия ден се добавя още 1 с.л. брашно и малко вода и се разбърква. След 2-3 дни се наблюдават процеси на ферментация, на повърхността се наблюдават мехурчета. Тогава се добавя още вода и брашно, и щом сместа бухне пак (след 2-3) денонощия, квасът е готов.

Към него се добавя брашно, вода, хладка вода и сол и се замесва меко тесто, което трябва да втаса два пъти, след което се оформя и пече до готовност. От готовият квас може да се отделят 1-2 лъжички и да се използват за приготвяне на нов квас.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#170618
Виждам,че веднъж сте написали вода,след това гладка вода.Това някакъв нов вид вода ли е и колко време му е необходимо на тестото да втаса?Благодаря.
0
0