gotvach.bg»Съвети»Как се прави квасен хляб?

Как се прави квасен хляб?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Как се прави квасен хляб?

Мнозина от нас си спомнят детските години, когато за някой от големите християнски празници у дома се месеше вкусен квасен хляб. И до ден днешен ароматът квасен хляб ни връща към най-хубавите години от живота ни.

Къде е тайната и как точно се приготвя квасен хляб, се питат мнозина, които не разполагат с точната рецепта.

Квасен хляб се приготвя с помощта на домашен хляб. В него не се слага купена от магазина мая или сода бикарбонат. Прави се само с помощта на естествените ферменти и затова е толкова вкусен.

За приготвянето на кваса са ви необходими 100 г брашно, 1 с.л. пшеничени трици и чиста (изворна) вода. Продуктите се разбъркват добре в стъклен или керамичен съд с дървена лъжица и се оставят на стайна температура поне за едно денонощие.

На следващия ден се добавя още 1 с.л. брашно и малко вода и се разбърква. След 2-3 дни се наблюдават процеси на ферментация, на повърхността се наблюдават мехурчета. Тогава се добавя още вода и брашно, и щом сместа бухне пак (след 2-3) денонощия, квасът е готов.

Към него се добавя брашно, вода, хладка вода и сол и се замесва меко тесто, което трябва да втаса два пъти, след което се оформя и пече до готовност. От готовият квас може да се отделят 1-2 лъжички и да се използват за приготвяне на нов квас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 2
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#170618
Виждам,че веднъж сте написали вода,след това гладка вода.Това някакъв нов вид вода ли е и колко време му е необходимо на тестото да втаса?Благодаря.
0
0