Вредна ли е содата бикарбонат?
gotvach.bg»Съвети»Вредна ли е содата бикарбонат?

Вредна ли е содата бикарбонат?

Вредна ли е содата бикарбонат?

Содата бикарбонат, позната у нас още като сода за хляб, представлява ненаситена натриева сол на въглената киселина. Тя се получава синтетично, в резултат на химична реакция между натриев хлорид, вода, амоняк и въклероден диоксид. Содата бикарбонат проявява алкални свойства.

На практика най-популярните приложения на содата за хляб са свързани именно със способността ѝ да алкализира средата в която се внася. Добавена в тесто под въздействие на температурата тя се разлага до натриев карбонат и въглероден диоксид, като последният е отговорен за бухването на тестото.

Друго широко използвано свойство на содата е нейната способност да свързва мазнините, вследствие на което почиства перфектно не само домашната посуда, но и човешката кожа.

В продължение на години содата бикарбонат се е препоръчвала като класическо средство за неутрализиране на стомашните киселини. Медиците предупреждават, че това не е препоръчително, защото отделеният въглероден диоксид допълнително дразни стомашната лигавица и в резултат на това в стомаха се излива допълнително количество киселини.

В последните години на содата бикарбонат се гледа едва ли не като на панацея заради хипотезата на италианския онколог д-р Тулио Симончини. Според Симончини всяко заболяване причинява вкиселяване на организма (ацидоза), а ракът обикновено се появява в резултат на продължителна ацидоза и поддържането на алкална среда в организма ще стопи туморните клетки и ще спомогне за оздравяването.

Длъжни сме да предупредим, че хипотезата на италианския лекар не е доказана и в никакъв случай не се препоръчва самодейното пиене на сода бикарбонат, защото това може да предизвика проблеми със стомаха.

Освен това содата бикарбонат е химически продукт и като такъв тя има много странични ефекти. Редовната ѝ употреба като средство за снижаване на стомашната активност всъщност спомага за развитието на микроби в стомашно-чревния тракт. Нарушеният процес на храносмилане може да доведе до токсичност на несмляната храна или до непълноценно хранене.

Продължителният прием на сода може да доведе до хипернатриемия. Содата бикарбонат, която представлява натриева сол, подобно на натриевия хлорид (готварската сол) води до задържане на вода и токсини, а оттам до наднормено тегло, повишено кръвно налягане, загуба на калий, магнезий и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
Общо 3 гласували
5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати