Сушените плодове са чудесен десерт или лакомство за похапване между основните хранения, защото имат свойството да запазват качествата на пресните плодове по отношение на вкус, аромат и цвят.
Но все пак не бива да прекалявате с тях, защото те се характеризират с многократно по-висока стойност и може неусетно да се сдобиете с някой друг излишен килограм.
Има различни начини за приготвяне на сушени плодове в домашни условия. Един от най-разпространените начини, който е и най-старият начин за сушене на плодове е сушенето им на слънце.
Нарязаните на тънки резени плодове се подреждат върху скари или чиста хартия и просто се оставят на слънце. Едно от най-големите предимства на този метод е, че може да се изсуши голямо количество плодове едновременно.
Но методът си има и минуси, като например лесното напрашване на плодовете, както и риска върху тях да кацат насекоми, затова се препоръчва плодовете, които се сушат на слънце, да бъдат покрити с тънък плат или марля. Друг вариант е да нанижете резените плодове и да ги сушите така, но е препоръчително и в този случай да ги покриете с тензух.
В случай, че не разполагате с пространство или времето не позволява да сушите плодовете на открито, то може да ги дехидратирате и във фурната. Нарязаните на тънки резени плодове се редят в тавичка и се сушат 80-90 градуса до готовност, като трябва да внимавате да не ги прегорите.
Най-добри резултати дава дехидратирането на плодовете в дехидрататор. Препоръчват се модели с повече скарички, защото така могат да се изсушат много и различни плодове на куп. Тези машини харчат немалко енергия, но са чудесни в градски условия.
Коментари