Може ли да отглеждаме годжи бери в саксия?

Може ли да отглеждаме годжи бери в саксия?
Снимка: gotvach.bg

Годжи бери или мерджан, както е познат у нас, се използва от дълбока древност, но интересът към него се засили в началото на XXI век, когато това растение придоби световна известност. Това се дължи както на неговите безспорни лечебни и кулинарни качества, така и на декоративната му стойност.

Добре гледаните храсти годжи бери имат кичести корони, богато облистени с дребни листенца, малки цветове и плодове, които започват да узряват от август.

Годжи бери се отглежда сравнително лесно както в полеви условия, така и у дома - в саксия. Растението е силно студоустойчиво и лесно поняса ниските темпуратури у нас. Когато се отглежда в саксии, трябва да му се приготви богата почвена смес от градинска почва, листовка и разложен тор и пясък.

Засаденото в саксия растение годжи бери трябва да бъде отглеждано на открито поне през първата година от засаждането му, след което може да бъде изнесено на тераса или балкон.

За да се развива успешно, то трябва да се постави на слънчево място. Годжи бери вирее успешно и на лека полусянка, но тогава дава сравнително по-дребни плодове.

Не бива да забравяте да поливате редовно растението и да не допускате то да изсъхне. Добре е при нужда храстът да бъде прехвърлян в подходящ за неговата големина съд.

Преди започване на усилената вегетация трябва непременно да проведете резитба за правилното му разклоняване. Отрязаните клонки лесно се вкореняват в съд с вода или лека почвена смес, което ще ви позволи лесно да се радвате на пълна градина с годжи бери.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!