Може ли да отгледаме помело в саксия?

Може ли да отгледаме помело в саксия?

Помелото е едни от сравнително непознатите у нас цитрусови плодове, въпреки че се намира по сергиите на пазарите от десетилетие. Помелото е вечнозелено растение, което през свой дълъг повече от 150 години живот може да достигне до 10-15 метра височина.

Все пак любителите градинари у нас не бива да се ентусиазират от тези данни, защото все пак това се отнася до растения, които се отглеждат в Азия. Растенията, отглеждани у нас, рядко се развиват толкова добре, защото ние имаме доста по-различен климат.

Отглеждането на помело не се различава коренно от отглеждането на други цитруси като лимони или портокали. Засаждането започва с отделянето на семките и подготвянето им.

След внимателно изплакване и подсушаване семената на помелото се поставят в буркан пясък и се съхраняват на студено място (хладилник) за 10-12 дни. Следва самото засяване на семките в подходяща почвена смес.

След известно време семките ще покълнат и ще изкарат стебло. Специалистите съветват да предпазвате растението от резки температурни промени, от течение и от пряка слънчева светлина. Препоръчително е да пръскате листата на растението два пъти седмично с топла престояла вода и да го поливате редовно, като внимавате да не прекалявате.

През лятото може да изнесете саксията навън, но пред студените зимни месеци трябва непременно да я приберете. Колкото и внимателно да се грижите за вашето помело, не бива да забравяте, че ще може да оберете първите плодове не по-рано от 8-10 години след засаждането му.

Рейтинг

3.7
Общо 3 гласували
5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати