Как да бланшираме грах?

Как да бланшираме грах?
Снимка: gotvach.bg

Традиционно в българската кухня бланшираме повечето зеленчуци, преди да ги консервираме по някакъв начин или да ги замразим във фризер. За онези, които не знаят, бланширане произлиза от френската дума blanchir и в превод означава да избеля, да попаря с вряла вода.

Когато попарим за кратко зеленчуците във вряла вода, избягваме процеса на варене, а също така дезинфекцираме продуктите.

Освен това краткото потопяване на зеленчуците във вряла вода не води до загуба на витамини, ценни минерали и други хранителни вещества.

Грахът е един от сравнително крехките зеленчуци и затова не се нуждае от продължително бланширане. Крехките грахови зърна не бива да се оставят във вряла вода за повече от 2-4 минути, за да запазят в максимална степен вкусовите и полезните си качества.

Когато грахът не е изчистен и все още се намира в шушулка, той се бланишра заедно със шушулката. След 3-4 минути във врялата вода шушулката се отваря и граховите зърна изплуват на повърхността. Тогава е моментът да ги оберете с решетъчна лъжица.

Важно е бланшираните във вряла вода грахови зърна да бъдат поставени веднага в студена вода с кубчета лед. Така се прекратяват всички процеси на термична обработка и се запазва свежият зелен цвят.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати