Полезни ли са бананите при проблеми със стомаха?

Полезни ли са бананите при проблеми със стомаха?
Снимка: gotvach.bg

Дори и децата знаят, че трябва да се консумират по няколко порции плодове и зеленчуци дневно. Добре е да включите в диетата си и банани, тъй като те носят много ползи за здравето, особено за стомаха.

Бананите съдържат високи нива на калий и магнезий, затова изяждането дори на един плод дневно има благоприятен здравословен ефект. Известно е също, че бананите имат силно изразен антикиселинен ефект, т.е. Имат свойството да предпазват организма от образуването на стомашна язва.

В бананите се съдържа и едно особено съединение,наречено протеазен инхибитор, което има свойството и задачата да предпазва стомаха от действието на вредните бактерии, които впоследствие причиняват стомашни проблеми.

Освен това редовната консумация на банани стимулира клетъчната полиферация, т.е. Води до удебеляване на стомашната лигавица и изграждане на естествена бариера за киселините.

В този плод се съдържат и големи количества фруктоолигозахариди, които действат стимулиращо на растежа на т.нар. добри бактерии в червата.

Все пак не бива да заравяме, че специалистите по хранене не препоръчват консумацията на банани за закуска, той като могат да провокират нарушение на баланса между магнезий и калий в организма.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати