Защо ми спадат баниците и кексовете като ги извадя от фурната?

Защо ми спадат баниците и кексовете като ги извадя от фурната?

Всички обичаме да похапваме вкусни баници, кексове и сладкиши, но за мнозина от нас приготвянето им наподобява висш пилотаж в кухнята. Кошмарът на всяка домакиня обаче идва не по време на приготвянето им, а след това, когато извади добре опечената баница или кекс и той спадне. И тогава започва голямото притеснение и голямото чудене защо спадат баниците и кексовете, като се извадят от фурната.

Отговорът на този кулинарен въпрос не може да бъде еднозначен, защото спадането на баниците и кексовете може да се дължи на редица причини, които трябва да се изключат една по една. На първо място е важно да уточним, че почти при всички сладкиши се наблюдава известно спадане след изваждане от фурната, то трябва да бъде неголямо. Когато обаче кексът или баницата буквално се спихнат, това е сигурен знак, че нещо сте объркали. Баниците обикновено се спихват заради неправилен процес на охлаждане, т.е. От фурната веднага навън. Този проблем лесно може да бъде преодолян ако готовата баница бъде обърната внимателно върху няколко купички. За целта част от плънката се слага на дъното на тавата, за да се залепи баницата за нея.

При кексовете работата е по-сложна, защото спадането им може да се дължи на повече фактори. По правило спадат сладкишите, които са печени при твърде висока температура. Тогава се получава запечена коричка и сурова вътрешност, както и тези, при които тестото е било прекалено рядко. Възможно е в процеса на приготвяне на кекса продуктите да са били разбити на прекалено висока скорост, което да е станало причина в сместа да има твърде много въздух. Препоръчително е кексовете да се пекат на не повече от 160-170 градуса с вентилатор, като печенето стартира в предварително загрята на 100 градуса фурна. Когато кексът е готов, не бива да се вади веднага от фурната, а трябва да се отвори вратичката леко и да се остави вътре още поне 20 минути.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати