gotvach.bg»Съвети»Как да си направя айрян?

Как да си направя айрян?

MarianeMariane
Джедай
2559575k
Как да си направя айрян?

Айрянът е една от любимите напитки на българите и често присъства на трапезата, особено през топлите месеци на годината. И като всяка любима напитка или ястие за айряна, както за шкембе чорбата, няма една рецепта, за която всички да са съгласни, че е класическа. И така стигаме до въпроса как да си направя айрян и какви са неговите тайни.

Не само у нас, но и по света има десетки рецепти за приготвяне на айрян, които гарантирано ще ви очароват. Наред с обикновената рецепта за айрян, която се свежда до разбиване на киселото мляко и разрежднето му с вода при определено съотношение, има айрян с мента, айрян с газирана вода, айрян с подправки, т.нар ласи и още много и разнообразни предложения. Но да се върнем на въпроса как да си направя айрян.

Най-лесният начин за приготвяне на айрян е като разбиете добре киселото мляко и добавите към него вода до желаната гъстота. Важно е да отбележим, че за приготвянето на вкусен айрян, трябва да подберете качествено кисело мляко и да го разбиете много добре. За целта може да използвате вилица или тел за разбиване. Целта е да вкарате в млякото максимално много въздух, за да се получа балончета, когато го разредите със студената вода. По желание може да овкусите айряна със сол.

В някои краища у нас към киселото мляко и водата се прибавя прясно мляко, мътеница, газирана вода или дори извара, както и различни подправки като препечен млян кимион и др. Приготвянето на айрян може да се превърне в истинско кулинарно пътешествие в кухнята, ако решите да откриете как го приготвят в различните краища на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати