gotvach.bg»Съвети»Бирена мая за какво се използва?

Бирена мая за какво се използва?

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Бирена мая за какво се използва?

Бирената мая е една от най-препоръчвани хранителни добавки, като причините за това са много. Но преди да се спрем на това бирената мая за какво се използва, трябва да уточним от какво се прави тя. Бирената мая се добива от микроорганизми - от огромна група еукариотни дрожди от царството на гъбите, които имат едно ценно свойство - да ферментират, т.е. да превръщат въглехидратите в алкохол.

След дългогодишна биотехнологична селекция днес са отсети и се използват само определени групи микроорганизми, които носят безспорни ползи при употреба и нямат никакви токсични елементи. Това е една от причините лекарите да препоръчват без притеснения бирената мая, произвеждана от микроорганизмите от вида Saccharomyces cerevisiae. В състава на бирената мая, която се продава, има големи количества витамини B1, B2, B3, B5, B6, B71 (биотин, витамин H) и др. Освен това има също и доста минерали - натрий, манган, цинк, желязо и др.

Тъй като витамините и минералите в бирената мая са с естествен органичен произход, те са особено ценни не само за хора, които страдат от безапетитие и необяснима загуба на тегло, но и за пълните вегетарианци, които се стремят към балансирано и здравословно хранене. Смята се, че бирената мая не само регулира процесите в стомашно-чревния тракт, но също така понижава нивата на холестерол в кръвта, увеличава нивата на енергия и е мощна антианемична добавка.

Има твърдения, но липсват категорични данни в подкрепа на тях, че бирената мая подобрява спортните постижения, навалява нивата на кръвната захар и подобрява имунитета. Въпреки това бирената мая често се предписва на активни спортисти, както и на хора, които страдат от захарен диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Сия Рибагина
Сия Рибагина
11.02.2017 19:36
Бирената мая спаси сина ми от операция на окото. Когато беше на 2 години започна да му излиза ечемик на окото, цяла година го лекувахме с какво ли не, минаваше за седмица и пак се появяваше. Много се измъчи детето, ходехме по лекари, кой каквото ми казваше това му давах- то не беше кърма, то не го търкахме с пръстени, какво ли не. Накрая лекарите казаха не може да се чака, трябва да се оперира. Отидохме в болницата в деня и пред приемния кабинет седеше една възрастна жена, разпита ни, видя му окото и каза " девойче пробвала ли си да му дадеш бирена мая" много помагала - само това не бях давала. Грабнах си детето и дим да ме няма, викам си ще пробвам и това и тогава ще го режат. Купих от аптеката на хапчета, всеки ден му давах по едно, след седмица ечемика изчезна и до ден днешен не се е появявал. Всеки път като се сетя благославям тази жена. Единственото което е минуса е че наддаде много на килограми, беше много злояд, а след приема на маята изведнъж всичко прояде. Спасението беше в спорта, който му регулира килограмите.
3
0