Как се съхранява червено цвекло?

Как се съхранява червено цвекло?

Специалистите определят червеното цвекло като витаминна бомба, затова и препоръчват то често да присъства на трапезата ни под една или друга форма. Но в края на есента, когато времето застудява, възниква въпросът как да съхраним червеното цвекло през предстоящите зимни месеци. И ако до края на октомври, началото на ноември то безпроблемно си е стояло в земята, вече е време за бъде извадено, за да не замръзне.

И така, пристъпваме към подготовка на червеното цвекло за съхранение. Тази подготовка включва изрязване на листата на височина около 1 см над челото и отстраняване на цялата излишна пръст. Съхраняват се само напълно здрави глави червено цвекло, без механични повреди. Друго важно условие е цвеклото да не е поливано или торено в последните дни преди изваждането му.

Ако разполагате с по-голямо количество червено цвекло, най-удачно ще бъде да го съхранявате в ровник в земята. Главите цвекло следва да се наредят с челата навън под формата на пирамида с височина около 40-45 см, като отгоре се покриват с 10-15 см пръст и 20-25 см плътна слама. Друг вариант е да съхранявате червеното цвекло в изба. Подредбата на кореноплодните се запазва, като между отделните редове цвекло се поставя по малко влажен пясък и/или почва.

Всички онези, които не разполагат с дворно място или просторна изба, в която да съхраняват червеното цвекло, могат да съхранят цвеклото единствено чрез неговото консервиране.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати