Как се чистят кралски скариди?

Как се чистят кралски скариди?

Скаридите са едни от най-вкусните морски дарове.Кралските скариди са в основата на редица салати, супи, предястия и др., а напоследък все по-често могат да бъдат видени и на българската трапеза. Но тъй като кралските скариди са сравнително непознати за домакините у нас, мнозина избягват да ги купуват и работят с тях, защото не са сигурни как се почистват кралските скариди и не биха искали да хвърлят парите си на вятъра.

Всъщност кралските скариди се почистват дори по-лесно от по-малките си братовчеди, които са добре познати у нас. При работата с кралски скариди, както и с всички останали видове морски обитатели - миди, скариди, риба и др. Трябва да се спазва правилото да се поддържат охладени. Затова е препоръчително да се размразяват само в хладилник или в студена вода, но никога на стайна температура, в топла вода или в микровълновата.

Охладените кралски скариди се почистват откъм главата, независимо дали са сурови или бланширани. Как протича самото почистване - хващате тялото на скаридата с една ръка, а главата и с другата и едновременно завъртате и дърпате леко напред. Така с отстраняването на главата, ще се премахнат и част от вътрешностите на скаридата. Следва премахване на крачетата, за да може след това много по-лесно да се премахне твърдата хитинова обвивка. По правило последната люспа, на която е закачена опашката на скаридата, се оставя, за да може да се борави по-лесно с тях и от естетична гледна точка.

Важно е след обелването на скаридите, са премахнете и слузестата жилка, която се намира на гърба им. Това става с помощта на остър нож, с който се прави срез на мястото, на което би се намирал “гръбнакът им”, ако имаха такъв. Тази жилка обикновено е черно-кафява или жълто-зелена на цвят, но може и да е безцветна. Открива се с върха на ножа и внимателно се издърпва. Почистените скариди се изплакват със студена вода и се готови да се превърнат във вкусна скалата със скариди или панирани скариди :)

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати