Gotvach.bg»Съвети»Може ли да се готви със зехтин?

Може ли да се готви със зехтин?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Може ли да се готви със зехтин?

Зехтинът е бил една от първите мазнини, познати и използвани от хората. Преди човечеството да открие слънчогледовото олио, соевото олио или олиото от рапица, то е приготвяло ястията си със зехтин. Зехтинът също така е и най-мазното от всички растителни масла. Молекулите на мастните му киселини са по-големи и заради това съдържа повече въглехидрати, а оттам и повече калории.

През последното десетилетие зехтинът си проправи път и към нашата трапеза, но все ощи битуват различни митове относно употребата му. Много домакини са убедени, че зехтинът не е подходящ за готвене или пържене и го използват само за овкусяване на салати и приготвяне на различни видове дресинг.

Всъщност зехтинът е най-подходящата мазнина за пържене на риба, рибни ястия или зеленчуци. За приготвянето на 1 кг от тези продукти ще изразходвате едва 150 мл зехтин. Но това, което е по-важно в случая а, че зехтинът се окислява доста по-слабо при нагряване в сравнение с останалите видове растителни масла. Което казано с по-прости думи означава, че при зехтина има значително по-нисък шанс от появата на канцерогенни продукти.

При пържене със зехтин не се образуват дразнещи лигавицата на стомаха вещества, а и по-слабото му окисляване позволява многократната му употреба при пържене, за разлика от олиото или маслото, които трябва да се използват само по веднъж.

Според специалистите по хранене зехтинът е най-добрата мазнина за готвене, защото е по-устойчив на високи температури при продължително пържене или печене на ястията. Тук е моментът да уточним, че има значение и какъв зехтин ще ползвате, защото не всички зехтини са еднакви и имат еднакви качества. Най-ценен е студено пресованият зехтин - Екстра върджин, който не е подлаган на никаква топлинна или химическа обработка, а е добит единствено и само чрез механично пресоване на маслините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати