Gotvach.bg»Съвети»Могат ли и как се консервират миди?

Могат ли и как се консервират миди?

MarianeMariane
Джедай
2559573k
Могат ли и как се консервират миди?

Мидите са едни от най-вкусните морски дарове и за щастие на чревоугодниците се намират в изобилие и по родното Черноморие. Затова мнозина се възползват от лятната си морска почивка, за да похапнат от любимите си миди, не все повече домакини се питат могат ли и как се консервират миди за по-дълъг период от време.

Тук е моментът да подчертаем дебело, че мидите, колкото са вкусни, толкова са и опасни. Затова към тяхното консервиране трябва да се подходи изключително внимателно, защото неправилно обработените миди могат да бъдат не само не особено вкусни, но дори и опасни за здравето.

Почитателите на морските дарове имат няколко възможности пред себе си за консервиране на мидите. Те могат да ги обработят предварително, после да ги съхраняват във фризер, както и да ги мариноват и консервират самостоятелно или в комбинация от други продукти.

Най-лесно е да се съхраняват миди във фризер. Отлично почистените миди се задушават само за няколко минути, докато черупките им се отворят, след което ядките се вадят и се поставят в съд със студена вода. Хубаво е да престоят за кратко там, докато изпаднат от тях и последните песъчинки. В това време бульонът от варенето отново се кипва и се вари на тих огън с подправки по желание (копър, девисил, чесън).

Мидените ядки се слагат в буркани, които се пълнят наполовина с оцет и се допълват с мидения бульон, затварят се плътно и се стерилизират поне 2 часа. Друг вариант е да се сложат ядките в малки бутилки от минерална вода, да се допълнят в бульон и да се съхраняват във фризер. Разбира се може да консервирате мидите и в доматен сок или друго по избор, като не забравяте да ги стерилизирате достатъчно дълго време.

Ако обичате миди препоръчваме да опитате от нашите рецепти за:

- миди на тиган;

- миди с ориз;

- панирани миди;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати