Вреден ли е шоколадът?

Вреден ли е шоколадът?

Шоколадът е най-добрият приятел на дамите, претърпели любовно разочарование. Шегата настрана, но шоколадът е най-любимото сладко изкушение на млади и стари, мъже и жени. Сладкарската индустрия се е погрижила да задоволи и най-капризните си клиенти, затова любителите на сладкото и пикантното могат да се поглезят с шоколад с чили, с люта чушка или краставички.

Но дали всекидневното похапване на шоколад не вреди на организма и въобще вреден ли е шоколадът, питат се мнозина.

Еднозначен отговор на въпроса вреден ли е шоколадът трудно може да бъде даден, защото, подобно на отровата и лекарството, вредата не е в самия шоколад, а в неговата доза. Или казано с думи прости - шоколадът е вреден, когато се консумира всекидневно, в големи количества и от хора, които не са заети със силна физическа активност.

Основното причина шоколадът в големи количества да бъде определян като вреден е неговата висока калорийност. Дори черният шоколад, който мнозина се заблуждават, че е по-ниско калоричен, съдържа цели 500 ккал в 100 г. Това означава, че един шоколад дневно би бил напълно достатъчен да задоволи ⅕ от дневните калорийни потребности на организма.

Тук е моментът да подчертаем, че освен многото калории, шоколадът съдържа и доста мазнини, което в комбинация с високата му енергийна стойност създава отлични предпоставки за развитие на сърдечно-съдови заболявания и до голяма степен неутрализира ползите от консумацията на шоколад. Не на последно място трябва да отбележим, че редовната консумация на големи количества шоколад, особено бял шоколад в значителна степен улеснява образуването на кариеси. Шоколадът е абсолютно противопоказен при хора, които страдат от артрит или подагра, заради наличието на пурини, които водят до повишаване на съдържанието на пикочна киселина в кръвта и оттам усложняване на заболяванията.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#180192
Шоколадът, особено черният, е изключително вреден! и опасен за здравето!! И то най-малко заради калоричността му. Шоколадът е наркотик!!, заради какаото, което съдържа, както и кафето! Черният шоколад съдържа много какао и предизвиква бързо пристрастяване, заради пуриновия алкалоид теобромин!! Има хора, пристрастени към какаови продукти, които ядат чисто какао, на лъжици и в сух вид, без да го разтварят в каквото и да било, и дори го шмъркат!! Зелено или печено, какаото и кафето са си незабранени от закона наркотици!!! Прекаляването с тях може да доведе не само до подагра и запушване на артериите, но и до сърдечна декомпенсация и смърт!
0
0