Gotvach.bg»Съвети»Как се ядат кестени?

Как се ядат кестени?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как се ядат кестени?

Често може да чуете, че есента у нас идва с аромата на печени кестени. Това е така, защото кестените узряват до готовност точно тогава и често-често из въздуха се носи техният изкусителен аромат.

Важно е да уточним, че става дума за култивирания сладък кестен от вида Castanea sativa. Той няма нищо общо с кестенът Aesculus hippocastanum или т.нар. конски кестен, който е не само различен род, но и принадлежи към различно ботаническо семейство.

Сладките кестени, които са любими на мнозина от вас, обикновено се консумират след задължително преминаване на кулинарна обработка, но напоследък все повече хора се опитват да ги консумират сурови заради антисептичния, адстрингентен и антиоксидантен ефект.

Суровите сладки кестени съдържат значителен процент сапонини и танини, които въздействат дразнещо върху лигавиците на стомашно-чревния тракт, черния дроб, жлъчния мехур и и бъбреците. Затова консумацията на повече от няколко сурови кестени може да предизвика болки в стомаха, гадене, повръщане, чревни колики.

Божествено вкусни са обаче кестените, претърпели кулинарна обработка и ако някога се чудите как се ядат кестени, отговорът е - печени, варени или като част от някое изискано кулинарно изкушение

Най-популярният начин за приготвянето на кестени си остава печенето им до готовност върху въглища или на плоча.

Приготвянето им е изключително лесно. На всеки от суровите кестени правите малък разрез с помощта на остър нож. Това се прави, за да не се пукнат кестените в процеса на печене. След това се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 минути.

Много вкусни са и варените кестени. Тук отново ваше правилото да се цепнат малко в единия край, за да се сварят хубаво. След това се заливат с вода, колкото да ги покрие и се варят 30-45 минути, докато започнат да се нацепват.

В случай, че сте решили да сътворите някое кулинарно чудо и приготвяте специалитет с кестени, трябва да знаете, че преди същинското гответе те трябва да се сварят и почистят не само от кората, но и от вътрешното кафява плънка. Непременно опитайте Телешко с кестени в гювече или страхотната Вкусна крем супа от кестени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати