Как се осолява скумрия?

Как се осолява скумрия?
Снимка: gotvach.bg

Осоляването на скумрия не е никак трудно и е чудесен начин да си приготвите апетитно мезе за ракията и водката, с което да почерпите близки и приятели. Най-важното да успеха обаче не е технологията, а качеството на рибата, която смятате да осолите.

Скумрията трябва да е съвсем прясна, да няма механични повреди по кожата и мускулатурата, на не е с подут корем и помътнели роговици на очите. Тя трябва да се почисти старателно с чешмяна или морска вода, след което трябва да се отделят хрилете вътрешностите, но без са разпорвате корема.

Изплакнете добре, оставете да се отцеди и напълнете корема на скумрията с морска сол. Подредете рибите в емайлиран съд с коремите нагоре една до друга и покрийте със саламура със сол и вода в съотношение 0.25 г сол на 1 л вода.

Отгоре затиснете с чиния и камък и оставете в сухо и хладно помещение.

На втория ден отстранете получената кървавочервена саламура и я заменете с нова, като дозата е около 200 г сол на 1 л вода. Повторете процедурата на 4-ия и 6-ия ден. Процесът на осоляване и зреене на рибата продължава около 7-10 денонощия, след което се осолената скумрия се съхранява в 3-литрови буркани, залята със саламура.

Може да направите и т.нар. сухо осоляване на скумрия. За целта след почистване рибата се пълни с морска сол, слага се по корем върху няколко пласта хартия, застлани със сол, засипва се и отгоре със сол и се оставя в хладилник в продължение на няколко дни (7-8), докато поеме нужното количество.

По желание след това може да се почисти от кожата и костите и да се овкуси с подправки.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати