gotvach.bg»Съвети»Как да използваме сач?

Как да използваме сач?

Как да използваме сач?

Съществуват редица рецепти за готвене на сач, но за да ви се получат наистина вкусни ястия, трябва да спазвате някои правила за използването на тази глинена плоча. Ако все още не сте си купили сач, ви препоръчваме да си купите по-голям, защото събира повече продукти и е много по-удобен.

Готвенето на сач съвсем не е сложна задача. Първото нещо, което трябва да направите с новозакупения сач, е да го закалите. Този процес се състои в сипване на мазнина на плочата, след което слагате сача на слаб огън, за да може глината да абсорбира мазнината. Сачът може да се готви на котлон, във фурната, на барбекю или дори пещ.

Ако продуктите, които ще готвите на сача (месо, зеленчуци), са термично обработени, сложете сача на във фурната или на котлона и го нагласете на умерена температура. Ако обаче продуктите са сурови, сачът трябва да е студен и да се нагрява постепенно.

Друг момент, който трябва да запомните, е че като махнете сача от фурната или котлона, готвенето не спира. Глината се е нагряла твърде много и в следващия половин час готвенето на продуктите продължава. Това е времето, в което можете да махнете фолиото и да настържете кашкавал, да добавите сирене или яйца.

По отношение на това какво можете да приготвите на сача, отговорът е – почти всичко. Всякакви видове месо и най-различни зеленчуци, тестени специалитети, катми, пърленки, гюзлеми – всичко става невероятно вкусно. Никога не слагайте топлият сач върху мокра или студена повърхност, защото ще се спука.

Предлагаме ви някои неустоими рецепти на сач: Сач с пилешко месо, Картофи на сач, Сач с пилешко и свинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати