Gotvach.bg»Съвети»На кои ястия се слага къри?

На кои ястия се слага къри?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
На кои ястия се слага къри?

Тайната на вкусната храна не е само в качествените продукти, с които ястията се приготвят, но и в подправките, с които се овкусяват. Правилно подбраните подправки могат да превърнат дори обикновения задушен ориз в истински празник за сетивата. Затова е важно да се знае коя подправка за какво е подходяща.

Кърито е една от сравнително екзотичните подправки, която напоследък намира място в нашата кухня и все повече домакини се питат на кои ястия се слага къри.

Важно е да уточним, че кърито не е просто една подправка, а смес от няколко подправки - обикновено 5, 7, 13, а в някои случаи дори и повече. Обикновено в състава на кърито влизат куркума, коирандър, кимион, сминдух, сладък пипер, босилек, джинджифил, морска сол, розмарин, чесън, салвия, див ригън и др.

Съществуват различни видове къри, в т.ч. Люто, сладко, мадарско и др, като разликата между всички тях именно е съотношението на различните подправки, които влизат в състава им.

Кърито е изключително използвано в индийската кухня, въпреки че някои го смятат за типична британска подправка. То често се използва за овкусяване на ястия в Китай, Тайланд, Мексико и Япония.

Най-често с къри се подправя ориз, но то е подходящо също за различни видове зеленчуци, ястия с пилешко месо или риба. Не пропускайте да добавите къри към пикантната супа от червена леща, ястията с царевица или пикантния сос за месо.

Не прекалявайте с добавянето на къри, защото подправките са с много наситен вкус и е нужно съвсем малко от него, за да се насладите на наситения му аромат.

Редовната употреба на къри води до намаляване на риска от развитие на деменция, Алцхаймер, предпазва от цироза и спомага за усвояване на храната и пречистване от токсините.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати