gotvach.bg»Съвети»Полезно ли е прясното мляко за възрастни?

Полезно ли е прясното мляко за възрастни?

Радка СлавоваРадка Славова
Помощник Готвач
31321
Полезно ли е прясното мляко за възрастни?

Когато някой има проблем след консумация на прясно мляко се счита, че има непоносимост към лактоза. Получават се неприятни състояния в корема като болка, подуване, газове, разстройство.

Млякото или лактозата е основна храна на хората докато са малки. В тялото ни се отделя с раждането ензим,наречен лактаза, имащ за цел да разгражда лактозата /млякото/ до глюкоза,а глюкозата - до галактоза, която се абсорбира в кръвния поток.

Но този ензим спира да се произвежда в организма по генетични причини някъде около петата година от живота. Това автоматично прави млякото непреработено в стомашно-чревния тракт. Така то се задържа в дебелото черво с дни, където ферментира и причинява проблемите с подуване, газове, а понякога и по- сериозни проблеми при редовна консумация на прясно мляко.

Изключение правят някои хора, които необичайно носят генетична мутация в ДНК-то си и ензима лактоза продължава да се секретира в организма им.

Това може да продължи още няколко години или цял живот. И поради тази причина нямат проблеми с преработката на прясното мляко.

В света повече от 60% от населението губи способността си да разгражда млякото в зряла възраст.

Учените не са сигурни защо някои хора губят този ген,а други не. Не е ясно дали тази мутация има значение за съхранение на човешкия вид, но едно е сигурно - не трябва да се прекалява с прясното мляко. Ако имате възможност, възползвайте се от тези заместители на млякото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
Общо гласували: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати