Как се прави запръжка на яхния?

Как се прави запръжка на яхния?

За да приготвите наистина вкусна яхния, основна роля играе запръжката, която традиционно съпътства този тип ястия.

Както при повечето неща, така и при правенето на запръжка има правила.

Запръжка се прави от пържен лук (и др. зеленчуци в някои случаи) и брашно. Скълцайте ситно лука и го сложете да се запържи в сгорещено масло и олио, докато стане прозрачен.

Едва тогава добавете 1 с.л. брашно и разбъркайте, като пърженето продължава, докато и лукът и брашното не станат златисти. Следва да добавите лъжичка червен пипер, разбъркайте няколко пъти и бързо долейте топла вода и бульон, с които да продължите приготвянето на яхнията.

Спазвайте тези стъпки, защото ако добавите брашно към вече златист лук, докато и брашното стане златисто, кромидът ще изгори. В такъв случай рискувате яхнията ви да стане горчива и неприятна на мирис, както и на цвят.

Важно е също така да не добавяте течност, преди брашното да е станало златисто, защото иначе ястието ще има дъх на сурово тесто.

Рейтинг

4.5
Общо 4 гласували
5 3
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати