Пълнее ли се от приема на желязо?

Пълнее ли се от приема на желязо?
Снимка: gotvach.bg

Препарати, които съдържат желязо, се изписват на пациенти с диагностицирана желязодефицитна анемия. Обикновено анемията може да се дължи на редица фактори, сред които непълноценно хранене, обилна менструация, нарушения в абсорбацията на желязо в стомаха, хронична кръвозагуба, бременност и други.

Липсата на достатъчно желязо, наред с ниските нива на витамин D и магнезий се отразяват отрицателно върху имунната защита на организма. Хората с желязодефицитна анемия се чувстват отпаднали, нямат енергия и се опитват да компенсират това с повишената консумация на сладко и въглехидрати, от които се пълнее.

Много суетни дами обаче се притесняват да приемат препарати, съдържащи желязо, от страх, че това може да навреди на фитурата им и се питат пълнее ли се от приема на желязо?

Добрата новина е, че приемът на препарати, доставящи желязо в организма, няма да доведе до напълняване. Дори напротив, след нормализиране на нивата на желязо в кръвта, ще се почувствате по-енергични, ще се движите повече и дори може да отслабнете.

Добре е да комбинирате приемът на таблетки, съдържащи желязо, с правилно и разнообразно хранене с продукти, които ще се борят с анемията по естествен начин.

При анемия се препоръчва да се наблегне на консумацията на телешко месо, крехко говеждо месо без мазнини, черен дроб. Заложете също на фасула, стафидите, ябълките, наровете, салатите от моркови, зелето, чесънът, ряпата и др.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати