Кои ядки се запичат?

Кои ядки се запичат?
Снимка: gotvach.bg

Всички обичаме да похапваме ядки - като мезе, като допълнение към диетата или като част от любима салата, десерт или основно ястие. Ядките са важна част от диетата на онези, които не консумират термично обработени храни, както и на вегани и вегетарианци, защото те доставят редица полезни за организма вещества.

Но често хората се питат кои ядки се запичат, трябва ли да се запичат или е по-полезно да се консумират сурови.

Запечените ядки, които се купуват от магазина или сергиите, се запичат в растителна мазнина. За съжаление в тях се съдържа минимално количество натрий и дсруги полезни вещества, но за сметка на това има големи количества сол.

От друга страна някои ядки, които не са предварително накиснати във вода, изсушени или запечени, могат да съдържат в себе си субстанции, които да са опасни за здравето.

Сред ядките, които задължително се запичат, са бадемите и фъстъците. Суровите бадеми са забранени за консумация в някои американски щати, защото са отговорни за многократни случаи на заразяване със салмонела.

Фъстъците също са от онези ядки, които трябва да се запичат, защото в сурово състояние съдържат опасни за човек афлатоксини. Запичането на фъстъците унищожава до 50 % от афлатоксините.

От друга страна не се препоръчва запичането на лешници, защото в тях след топлинната обработка се среща канцерогенното вещество акриламид.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати