Може ли да се консумира сурова елда?

Може ли да се консумира сурова елда?
Снимка: gotvach.bg

Елдата, която мнозина от вас познават и като гречка, е зърнена храна, но не от категорията на житните, а от семейството на варива, като грах, нахут, леща, фасул. Зрънцата на елдата имат форма на триъгълни пирамиди и съвсем лесно се подават на термична обработка.

Сварената елда може да се използва за приготвянето на различни видове салати, основни ястия, предястия и дори закуски, но мнозина привърженици на здравословното хранене се питат може ли да се консумира сурова елда.

Тук отговорът е един - не самоможе да се консумира сурова елда, но и трябва. Само елда, която не е преминала през термична обработка, запазва в пълна степен всички полезни вещества и микроелементи, а те съвсем не са малко.

Консумацията на сурова елда доставя висококачествени протеини, които увеличават мускулната сила и издръжливостта на спортуващите. Та може да бъде един доста качествен заместител на месото за вегетарианци и вегани.

Не само това - елдата не съдържа никакъв глутен, което я прави отлична храна за хора с глутенова непоносимост, както и за всички, които са на диета.

Приемът на сурова елда, изкисната във вода елда или кълнове от елда стимулира работата на панкреаса, подобрява чернодробната функция и отделянето на жлъчката.

Това се дължи на факта, че елдата е богата на лецитин, желязо, калций, цинк, витамин B и др.

Включването на ястия със сурова елда в диетата се препоръчва на хора, които страдат от висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупливи нокти.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати