Може ли да се консумира сурова елда?
Može li da se jede sirova heljda?Можно ли есть сырую гречку?
Gotvach.bg»Съвети»Може ли да се консумира сурова елда?

Може ли да се консумира сурова елда?

MarianeMariane
Джедай
2559573k
Може ли да се консумира сурова елда?

Елдата, която мнозина от вас познават и като гречка, е зърнена храна, но не от категорията на житните, а от семейството на варива, като грах, нахут, леща, фасул. Зрънцата на елдата имат форма на триъгълни пирамиди и съвсем лесно се подават на термична обработка.

Сварената елда може да се използва за приготвянето на различни видове салати, основни ястия, предястия и дори закуски, но мнозина привърженици на здравословното хранене се питат може ли да се консумира сурова елда.

Тук отговорът е един - не самоможе да се консумира сурова елда, но и трябва. Само елда, която не е преминала през термична обработка, запазва в пълна степен всички полезни вещества и микроелементи, а те съвсем не са малко.

Консумацията на сурова елда доставя висококачествени протеини, които увеличават мускулната сила и издръжливостта на спортуващите. Та може да бъде един доста качествен заместител на месото за вегетарианци и вегани.

Не само това - елдата не съдържа никакъв глутен, което я прави отлична храна за хора с глутенова непоносимост, както и за всички, които са на диета.

Приемът на сурова елда, изкисната във вода елда или кълнове от елда стимулира работата на панкреаса, подобрява чернодробната функция и отделянето на жлъчката.

Това се дължи на факта, че елдата е богата на лецитин, желязо, калций, цинк, витамин B и др.

Включването на ястия със сурова елда в диетата се препоръчва на хора, които страдат от висок холестерол, остеопороза, хипертония, диабет, косопад и чупливи нокти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати