Колко сол се слага на пълнено гергьовско агне?

На Гергьовден по традиция се готви и се консумира агнешко месце. Едни предпочитат за хапнат печена агнешка плешка, други мераклии слагат на трапезата си цяло пълнено гергьовско агне, с ароматна плънка от дреболии.

Приготвянето на пълно гергьовско агне е истинско изкуство. Рецепти за него могат да се намерят из интернет, заедно с подроби описания на продукти и начин наприготвяне.

Но в почти всички рецепти количеството на сол не е уточнено и затова много начинаещи готвачи се притесняват колко сол да сложат на пълненото гергьовско агне.

Всъщност точен отговор на този въпрос няма. Количеството на сол се определя от големината на агнето, количеството на приготвената плънка, вида на използваната сол и най-вече - от вкуса на онези, които ще го консумират.

Препоръчително е агнешкото да се посоли непосредствено преди поставянето му във фурната, защото така месото няма да стане сухо, а ще запази своята сочност.

Съветваме ви да не прекалявате със солта, защото сол винаги може да се добави допълнително, но трудно, почти невъзможно е да се балансира вкусът на месото и плънката, ако сте прекалили с нея.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Величка Щърбанова
Виж ти! Попадам на статия с МОЯ СНИМКА от рецептата ми за пълненото печено агне за Великден в сайта!!! Защо не споменавате автор, моля?! Иначе нямам против. :)
Статията е много добре написана!
Баба и майка ми ме учеха навремето, че агне се соли умерено и задължително от вътрешната страна! И в плънката се слага мааалко повечко сол за да се осоли по-добре отвътре! Била съм 10 годишна, когато съм правила самичка пълнено печено агне!!!............ :D :D :D
0
1
Mariana
Mariana
04.05.2017 18:11
Здравейте, Величка. както виждате на снимката изрично е посочено Вашето име като неин автор. Вижте правоъгълничето в долния десен ъгъл. И благодаря за оценката :)
1
0