gotvach.bg»Съвети»Сеене на ленено семе

Сеене на ленено семе

AdminAdmin
Дарт Вейдър
94942k
Сеене на ленено семе

Още Хипократ е препоръчвал употребата на ленено семе за облекчаване на стомашни болки. Сведения за употребата на тази билка се откриват от 650 г пр. Христа. Ленено семе е било използвано дори в Древен Вавилон.

Смята се, че лененото растение е една от най-старите култивирани от човека култури, като отглеждането му продължава и до ден днешен - в промишлени или домашни условия.

Сеенето на ленено семе у дома е истинско предизвикателство, дори и за хора, които имат опит в отглеждането на растения. На първо място трябва да се сдобиете с готово за засаждане семе, което не е обработено по един или друг начин.

Сеенето на ленено семе се прави директно върху почвата, без да се покрива с нея. След полагането саксията се покрива с парче стъкло, което всеки ден се маха за 5-10-15 минути, докато не се появят първите коренчета на семето.

След това младото растение трябва внимателно да се покрие с много тънък слой почва и да бъде поставено на място, където има достатъчно светлина. Ако растенията се твърде наблизо едно до друго, когато се развият до 2 листа, трябва да ги разсадите в отделни саксии.

В промишлени условия сеенето на лен се осъществява с помощта на сеячни машини, които поставят обработените и обезпаразитени семена на разстояние едно от друго и на дълбочина 5 см.

Независимо обаче дали ще сеете ленено семе или ще използвате готови семена от магазина го включете сред любимите си храни, защото редовната му употреба блокира разпространението на туморни клетки в организма, като по този начин допринася за лечението на някои видове рак, каторак на кожата, рак на яйчниците и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати