Как да почистя загорели котлони

MarianaMarianaДжедай / Автор
Как да почистя загорели котлони
Снимка: gotvach.bg

Всички обичаме да хапваме вкусни гозби, но никой не обича да почиства кухнята след готвене. И така на плещите на домакинята остават да се погрижи не само за купчината мръсни съдове, но и за загорелите котлони, които са неминуемо налице.

Трябва да признаем, че почистването на загорели котлони е не само досадно и трудоемко, но може да се окаже истинско предизвикателство, особено някои по-упорити петна.

В търговската мрежа у нас се продават редица препарати, които улесняват процеса на почистване и премахването на петната.

Трябва да внимавате при избора им, защото част от тези препарати са подходящи само за старите печки и котлон и не бива да се използват върху новите керамични или индукционни плотове.

Независимо дали ще почиствате от по-старите загорели котлони или керамичен плот, първото и най-важно нещо е да обработите замърсяването с препарат. Това може да е любимия ви обезмаслител, специализиран препарат да премахване на петна или домашно приготвена паста от сода за хляб и вода.

Оставете препаратът да подейства поне 15-20 минути, след което почистете внимателно с мека кърпа. И докато при по-старите печки е допустима употребата на препарати с абразивни частици и дори по-усърдното търкане, то при керамичните плотове това не бива да се прави.

В случай, че замърсяването е твърде упорито, тогава опитайте да поставите върху замърсяването чиста сода бикарбонат, да полеете леко с оцет и за изтриете с мека кърпа или домакинска хартия.

В помощ на домакините има и специални остриета за почистване на керамични плотове, с чиято помощ ще отстраните всякакви замърсявания, дори без да използвате допълнително препарат.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати