Как се карамелизира лук?

Карамелизираният лук добавя дълбок, богат и сладък вкус към почти всяка чиния. Макар процесът да отнема време, това е много просто, а резултатът си струва времето. Лукът е естествено сладък; и карамела идва от простото готвене на захар, когато бавно приготвяте лука за продължителен период от време, естествените захари в лука карамелизират, което прави резултата интензивно и чудесно ароматен.

Изберете си лук. Използвайте жълт лук, но бял или лилав също ще свършат работа. Започнете с нарязан лук и зехтин в тиган на средно висока температура (ако решите да карамелизирате в масло, добавете и зехтин или олио, защото маслото е с по-ниска точка на горене).

Ще ви трябва голям тиган, така че лука да има място да се сготви и карамелизира. И се уверете, че имате много нарязан лук. Той ще се свие значително при карамелизиране. Ако пък поставите, от друга страна, твърде много лук в тигана, той ще се приготви на пара и ще отдели вода. В крайна сметка той ще се карамелизира — но ще отнеме много повече време, за да се стигне до това.

Не режете лука на ситно, защото много бързо ще загори и полепне по дъното на тигана. Добавете сол. Посолете с малко сол. Това ще извлече влагата. Докато се готви, първо ще стане мек, а после сочен. След това, се наслаждавайте на процеса и разбърквайте периодично докато лука стане кафяв, или се карамелизира, правейки го сладък и вкусен. Това ще отнеме около 10 до 15 минути.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати