Кое вино е по-силно?

Кое вино е по-силно?

Виното не спада към високоалкохолните напитки, но ако трябва да сме коректни, то съвсем не е и нискоалкохолно. Неговите алкохолни градуси могат да варират от 5.5 % до цели 23%.

Съдържанието на алкохол във виното се определя не само на сорта, от който е произведено, но също и от климата, в която гроздето е отгледано и не на последно място от вкуса и желанията на клиентите, които ще го пият.

Сред нискоалкохолните вина в диапазона 5-10 % алкохолен градус, които се отличават с лек и не много плътен вкус, се нареждат предимно сладките вина, като различни вариации на ризлинг , италианското Просеко, Москато и др.

Тези вина са сладки, което се дължи на остатъчната захар на гроздето, присъстваща във виното след достигане на желаното ниво на алкохолно съдържание.

В сегмента на ниско до средноалкохолни вина с алкохолно съдържение 10-11.5 % се срещат вина, произведени от не толкова сладки сортове грозде, които виреят в страни със студен климат като Северна Италия, части от Франция и Германия.

Именно в тази категория попадат и голяма част от пенливите вина, заради специфичния начин на производството им.

Вината със съдържание на алкохол 11.5% - 13.5% се определят като средни. Именно тук попадат голяма част от европейските вина, като Бордо, Кианти, Розе, Совиньон блан, Ризлинг, Пино Гри и Пино Ноар.

По-високото алкохолно съдържание определя и по-силния и богат вкус на виното, затова вината със средно и високоалкохолно съдържание са сред най-ценените. В тази група ще намерите Шардоне, Вионие, Сира, Каберне Совиньон и Мерло, Гарнача, Шираз, Пинотаж.

Най-силните вина са високоалкохолните вина, като тяхното високо съдържание на алкохол се постига по естествен път или чрез подсилване с неутрален алкохол - по правило обикновено дестилирано гроздово бренди. Тук става дума за вина като порт, марсала, мадейра, шери.

Високоалкохолните вина, получени по естествен път са рядкост, те съществуват благодарение на науката и нейните постижения. Именно благодарение на науката маята оцелява във високите нива на алкохол, докато всичката мая се превърне в алкохол.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати