gotvach.bg»Съвети»Как се обезкостява пилешко бутче?

Как се обезкостява пилешко бутче?

MarianeMariane
Джедай
2579574k
Как се обезкостява пилешко бутче?

Като заклети почитатели на сочните пилешки пържолки на скара трябва да си признаем, че предпочитаме да си купуваме готови пържолки от магазина, защото не е лесна работа да се обезкости пилешко бутче.

Но ако все пак имате подръка пилешки бутчета и остър и тънък нож, то обезкостяването на пилешки бутчета може да се окаже не толкова трудна работа, колкото сте си представяли досега.

Преди да направите първите си стъпки в обезкостяването на пилешко бутче ви съветваме да го приберете за половин-един час във фризер, за да може то да се стегне малко, но без да замръзва. Така работата по обезкостяването ще бъде по-лека.

Има два основни начина за обезкостяване на пилшеко бутче, които ще разгледаме последователно.

При първия начин работата по отстраняване на костите на пилето започва от долния крайна бутчето.

С ножа се прави пръстеновиден разрез точно над кокалчето, за да се срежат сухожилията, концентрирани в тази част.

След това хващате бутчето с лявата ръка, така че външната му страна да е обърната към дланта, а вътрешната за гледа към вас. Внимателно промушвате ножа като игла от долния край към среднато става, като го плъзгате по кокала. С лек натиск нагоре прорязвате месото, за да се открие костта.

Хващате го за кръглата долна част на кокала и започвате да забелвате леко месото от кокала, като заобикаляте острото кокалче до по-големия кокал. По този начин обезкостявате бутчето до ставата и остава да се справите само с горната му част.

Първо с върха на ножа освобождаваме ставата. След това обръщаме бутчето и с върха на ножа прорязваме покрай горния кокал до горната става. След това забелваме месото около горния кокал, откриваме горната става и внимателно я пречупваме.

Вторият вариант за обезкостяване на пилешко бутче е аналогичен на първия, като при него обезкостяването започва от отстраняването на лопатковидната кост на горната става и последователно отстраняване на двете тръбовидни кости.

И двата варианта са лесни за изпълнение. С малко усилия получавате няколко страхотни пилешки пържолки, от които да приготвите мариновани пилешки пържоли на скара, а от кокалите може на направите вкусна Пилешка супа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати