Gotvach.bg»Съвети»Как да съхраняваме гъби?

Как да съхраняваме гъби?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
1323517
Как да съхраняваме гъби?

Съхранявайте пресни гъби по правилния начин и те ще останат добри до една седмица. Това е лесно.

Поставете цели, неизмити гъби в кафява хартиена торба и сгънете горната част на торбата. След това поставете торбата в основното отделение на хладилника. Това работи, тъй като чантата абсорбира излишната влага от гъбите, така че те да не стават мокри или плесенясват.

Не съхранявайте гъби в чекмеджето на хладилника - там средата е прекалено влажна среда.

Избягвайте да поставяте гъби в близост до храни със силни миризми или аромати, защото те ще ги абсорбират като гъба.

Внимавайте да не сте натрупали други храни над тях. Задушени, наранени гъби не изглеждат много апетитни и няма да останат годни за консумация много дълго.

Някои гъби се държат по-добре в хладилника, отколкото други. За да избегнете загуба, опитайте да купите гъбите си, когато планирате да ги използвате.

Ако трябва да съхранявате гъби повече от една седмица, помислете за замразяване или изсушаване.

Как да замразите гъби

Гъбите замръзват добре, но най-добре е да ги вземете от фризера възможно най-скоро. Ако имате голямо количество гъби, разделете гъбите на две части, едната част - за ядене веднага, а другата част - за ядене по-късно. Опитайте се да бъдете реалисти за това колко ще ядете през следващата седмица, за да можете да замразите останалото, преди гъбите да се развалят.

Гъбите трябва да се сготвят, преди да бъдат замразени. Това ще спре ензимното действие, като по този начин ще запази тяхното качество, така че е важно да не пропуснете тази стъпка. Например аз замразявам манатарката, след леко бланширане. При готвене на замразени гъби не се изисква предварително размразяване. Добавят се направо в тигана и се разбърква, докато се изпари водата.

Съхраняване на гъбите чрез изсушаване

Ако нямате много място за замразяване, за да се запазят гъбите, изсушаването им е другата опция. Сухите гъби могат да бъдат рехидратирани според нуждите и междувременно те заемат много малко място в килера. Използвайте нискотемпературна фурна или дехидратор за сушене на плодове и зеленчуци. След това ги оставете в херметически затворен контейнер, докато не се нуждаете от тях.

Ако никога преди не сте изсушили гъби, опитайте малка партида и вижте какво мислите. Щом научите как да ги възстановите, може да откриете, че те са толкова добри, колкото пресни гъби. Ако не друго, е страхотно да имате сушени гъби под ръка, за да хвърлите в домашно приготвени супи от гъби или зеленчукови супи.

Консервирането на гъби е също добър вариант за тяхното съхранение, особенно ако имате големи количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати