Как се съхраняват дюли?

Как се съхраняват дюли?

Как се съхраняват дюли?

Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав премине в жълтеникав, мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва, семената са оцветени в тъмно кафяво и откъсването става при леко повдигане и завъртане на плода. Те се берат без дръжки, защото клончето носи цветни пъпки.

При брането трябва да се пази мъхът, който обвива и пази плодовете. Обраните дюли се нареждат веднага в касетки, постлани с хартия, като същевременно се сортират по големина, форма и здравина.

По-продължително се съхраняват дюли от местните сортове. Плодовете на сорта Португалска дюля са едри и вкусни, но не се запазват продължително.

Най-благоприятни условия за съхраняването на дюлите е при температура 0 градуса и относителна влажност на въздуха 90- 92%.

Дюлите се запазват добре и в обикновени северни помещения, в които първите месеци след беритбата лесно се поддържа температура 6-8 градуса посредством проветряване през студените часове на денонощието и закриване на прозорците през деня.

При такива условия дюлите бавно дозряват и се запазват в добър вид до края на декември.

По-продължително запазване на дюлите е излишно, тъй като те почти не се употребяват за консумация в прясно състояние. А през това време един два месеца се преработват в крайни продукти например компот от дюли, конфитюр от дюли, желе от дюли, захорасани дюли, вино от дюли и други консерви.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати