Как се съхраняват дюли?
gotvach.bg»Съвети»Как се съхраняват дюли?

Как се съхраняват дюли?

Диана АндроваДиана Андрова
Готвач
132310343
Как се съхраняват дюли?

Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав премине в жълтеникав, мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва, семената са оцветени в тъмно кафяво и откъсването става при леко повдигане и завъртане на плода. Те се берат без дръжки, защото клончето носи цветни пъпки.

При брането трябва да се пази мъхът, който обвива и пази плодовете. Обраните дюли се нареждат веднага в касетки, постлани с хартия, като същевременно се сортират по големина, форма и здравина.

По-продължително се съхраняват дюли от местните сортове. Плодовете на сорта Португалска дюля са едри и вкусни, но не се запазват продължително.

Най-благоприятни условия за съхраняването на дюлите е при температура 0 градуса и относителна влажност на въздуха 90- 92%.

Дюлите се запазват добре и в обикновени северни помещения, в които първите месеци след беритбата лесно се поддържа температура 6-8 градуса посредством проветряване през студените часове на денонощието и закриване на прозорците през деня.

При такива условия дюлите бавно дозряват и се запазват в добър вид до края на декември.

По-продължително запазване на дюлите е излишно, тъй като те почти не се употребяват за консумация в прясно състояние. А през това време един два месеца се преработват в крайни продукти например компот от дюли, конфитюр от дюли, желе от дюли, захорасани дюли, вино от дюли и други консерви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати