Пукани люти чушлета

MarianaMarianaДжедай / Автор

Обичаме да се шегуваме, като казваме, че онзи, който е измислил пуканите люти чушлета с копър, чесън и оцет, заслужава специално място в Рая.

Истината е, че всички почитатели на по-пикантните храни са наистина влюбени в апетитните пукани люти чушлета и душа дават да си похапнат от тях дори и през зимата, когато пресните чушлета ги няма или са безумно скъпи.

През годините сме опитвали много различни начини да приготвяне на пукани люти чушлета, но смело можем да кажем, че сме си избрали няколко рецепти, които са ни легнали на сърце.

Затова, запасете се с порядъчно количество люти чушки тип рибки, чесън, магданоз и копър. За маринатата ще ви трябват оцет, захар, сол и дафинов лист.

Подберете зрели, свежи и твърди люти чушлета, за предпочитане тип рибки. Лютите чушки се пукат или запичат на тиган, скара или котлон. Препоръчваме ви да ги пукате на скара или тиган с дебело дъно и незалепващо покритие, за да не ви се налага после да търсите съвети как се почистват загорели котлони.

Преди да ги метнете на скарата или сложите в тигана ви препоръчваме да ги набодете на няколко места с вилица, за да не се пръснат в процеса на нагряване.

Запечете ги равномерно от всички страни, като внимавате да не ги прегорите. Готовите пукани люти чушлета съхранявайте в дълбока тенджера с капак, за да не изстиват.

Когато опукате всички чушлета, ги наредете в буркани, като между тях сложите също нарязан чесън. Налейте бурканите с оцет догоре, след което изсипете оцета в тенджера, като придържате чушлетата да не изпаднат. Добавете още малко оцет, за да компенсирате останалия в бурканите.

Следва добавянето на сол - по 1 ч.л. За всеки малък буркан пукани люти чушлета или по 1 с.л. За всеки голям буркан чушлета. Добавете и по 1 ч.л. Захар на буркан, а ако чушките са наистина много люти, може да добавите и повече захар.

Кипнете маринатата на тих огън, като разбъркате, така че да се усвоят напълно всички съставки. По желание може да сложите и 1 дафинов лист, колкото да придаде аромат на маринатата.

Докато маринатата се вари, нарежете на ситно копър и магданоз и прибавете към чушлетата. По желание може да добавите и ситно нарязани моркови. После налейте догоре гореща марината и затворете плътно капачките. Обърнете и оставете за 24 часа на студено.

По желание може да стерилизирате бурканите пукани люти чушлета за десетина минути, като по този начин те ще запазят за по-дълго време вкусовите си качества.

Рейтинг

4.3
Общо 4 гласували
5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати