Защо зехтинът има утайка? Да не е развален?

Защо зехтинът има утайка? Да не е развален?
Снимка: gotvach.bg

За вкусният зехтин, който днес намира място на всяка трапеза, трябва да благодарим на древногръцката богиня на мъдростта Атина Палада, която подарила на атиняните маслиново дръвче - символ на мъдростта, безсмъртието и мира.

Първите сведения за зехтина датират отпреди повече от 6000 години. Днес на пазара има огромно разнообразие от видове зехтин, различаващи се едни от други по качество, технология на добиване и обработка.

При първото студено пресоване на маслините се добива най-качественият и здравословен зехтин Екстра Върджин. Върджин се нарича зехтинът, получен при второто студено пресоване. Подобно на Екстра Върджин и Върджин зехтинът не съдържа никакви химикали.

Когато към рафиниран зехтин се прибави чист зехтин - Върджин или Екстра Върджин, се получава т-нар. Pure /Pure Olive Oil, който е и сред най-предлаганите в търговската мрежа у нас. Този вид зехтин не е особено подходящ за салати, но е отличен за пържене.

Най-евтиният и нискокачествен зехтин е зехтинът Pomace, който има своето приложение и в кулинарията, но е препоръчително да го използвате за други цели, напр. козметични.

Лошата новина е, че зехтинът лесно се фалшифицира и затова често е обект на злоупотреба. Истинският зехтин няма никакви утайки при стайна температура и наличието на такава е знак, че нещо не е наред.

Но при определени условия висококачественият зехтин образува утайка и това е сигурен признак, че не сте си дали парите на вятъра.

При поставяне на бутилка чист зехтин Екстра Върджин или Върджин в хладилник съдържащата се в тях олеинова киселина постепенно започва да кристализира. Това става причина за образуването на утайка.

Тази утайка напълно изчезва при съхраняването на зехтина на стайна температура и е сигурен признак, че сте се сдобили наистина с бутилка висококачествен зехтин.

Ако утайката не изчезне до 1-2 дни, то това е сигурен знак, че зехтинът е изгубил част от полезните си свойства, развален е или сте попаднали на фалшификат.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати