gotvach.bg»Съвети»Как се запържва брашно?

Как се запържва брашно?

Как се запържва брашно?

Всички сме чували поговорката Ако е боб, да е пържен. Запръжките придават на ястията, които приготвяме, по-плътен и завършен вкус. Една от най-използваните запръжки не само у нас, но и по света е брашнената запръжка.

Има два основни вида запръжки - светла и тъмна, като те се определят според степента на оцветяване на брашното.

Запръжката, както подсказва нейното име, се прави, когато брашното се добави към слабо нагрята мазнина - 120-130 градуса и при непрекъснато бъркане се пържи до получаването на светложълт цвят.

Как се получава този апетитетен цвят? При нагряване на брашното в мазнина или при сухото му нагряване в тиган или тава във фурната се получава денатурация на белтъчините и разпадане на скорбялата.

Вследствие на високите температури захарите, съдържащи се в брашното карамелизират и му придават от светложълт до тъмнозлатист цвят.

При стандартната запръжка мазнината се нагрява на умерен огън, след което се добавя брашното и при непрекъснато бъркане се запържва до желания цвят.

Може да направите и т.нар. Суха запръжка на брашното, като в този процес не се добавя допълнително мазнина. Брашното се пече в тиган с дебело дъно, походяща тава или дори в микровълновата фурна до смяна на цвета. След това се използва за сгъстяване на супи и сосове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати