Колко захар се слага на виното?

Колко захар се слага на виното?

Приготвянето на вино не е никак лесна работа. Това ще потвърдят не само опитните винари, които всяка година правят вино и все още се учат, но и новаците, които за първа година са решили да опитат.

Не е нужно да сте обаче специалист енолог, за да знаете, че хубаво вино се прави от качествено грозде с висока захарност, което е обрано в точния момент.

И тук идва тънкият момент - определяне на захарността на виното. Правилно е захарността на виното да се мери непосредствено след смачкването му и слагането му в съда, в който ще протече бурната ферментацията.

Ако годината е добра била, гроздето узряло и обрано в точния момент, то захарността му трябва да варира от 22-24 процента за червените вина, до 18-20 процента при белите вина.

Важно е смачканото грозде да има тази захарност, за да може да протече процесът на ферментация, но ако захарността е по-ниска, не бива да се отчайвате. Това лесно може да се коригира, като се добави захар към виното.

Тук е моментът да отбележим, че не захар се слага на виното, а се добавя към мъста - т.е. към смачканото грозде. Количеството на добавената захар зависи от това каква захарност се опитвате да постигнете.

По правило 1 процент допълнителна захарност се постига, когато към 100 литра мъст се добави 1 кг захар.

Хубаво е захарта да не се добавя директно, а да се отсипе малко от мъста и да се разтвори в нея при предварително загряване.

Добавянето на захар към виното трябва да стане преди процеса на бурна ферментация.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати